GEN LABORATUVAR; Türkiye’de su deposu temizliği, dezenfekte ve yalıtım hizmetlerini başlatan ilk kuruluştur. Su depoları hem sağlığımızı hem de bina temellerini etkilediği için temizlik şirketlerinin, uzman olması gerekmektedir. Şirketimiz, iş güvenliği ve iş sağlığı konusunda eğitimlidir. Yıllardır kadromuzda çalışan, sigortalı uzman ekiplerle çalışmaktayız. Ve su deposu temizliği ve su deposu yalıtımlarında kullandığımız tüm ürünler hijyen ve gıda tüzüğüne uygundur. Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı gibi kurumlardan alınmış su depolarında kullanılabilirlik belgeleri olan ürünlerdir.
NOT: SU DEPOLARI YILDA 2 DEFA TEMİZLENMELİDİR
Malatya Su Deposu Temizliği Referanslarımızdan
KİRLİ SU DEPOLARI VE SAĞLIĞIMIZA ETKİLERİ
Su Deposunda günlerce bekleyerek gelen suları içmesek bile, domuz gribi (H1N1), Korona virüs tehlikesinin en önemli önleyicisidir. Ellerin temizliği, sebze ve meyvelerin yıkanması, banyo ve tuvalette kullanımı, dişlerimizin fırçalanması, bulaşık ve çamaşır yıkanması ile de, sudaki mikroplar vücudumuza girmektedir. (Tifo, Tifüs, Dizanteri, Kolera ve Hepatit, Lejyoner gibi hastalıklar yayılmaktadır.) Ayrıca kirli su depolarında görülen pas ve kum tanecikleri bulunur. Ve bunlar hidrofor, arıtma cihazı, çamaşır ve bulaşık makinalarımızı tahrip ederek bozmaktadır. Periyodik temizlikleri yapılmayan birçok su deposunda; kedi ve fare ölüleri ile solucan, böcek, çamur, pas ve mantar tabakaları oluşur. Bunu önlemenin tek yolu; sadece bu tür oluşumları temizlemek için özel üretilen temizlik maddesi kullanarak su deposunu yılda en az bir defa periyodik olarak hijyenik temizlik yaptırmanız ve dezenfekte ettirmenizdir.
SU DEPOSU TEMİZLİĞİ NASIL OLMALIDIR ?
Günümüzde, su deposu kullanımında en sık yapılan en büyük yanlış, binalarımızda bulunan hidroforların harcayacağı elektrikten tasarruf etmek amacı için apartman su depolarındaki suyu kullanmak yerine hidroforu kapatarak, binaya şebeke suyunu dinlenmeden doğrudan vermektedirler. MASKİ Şebeke suyu, ne kadar temiz olursa olsun, depolarda beklerken kirlenmektedirler. Bu yüzden su depoları yılda iki defa mutlaka temizlenmelidir. Bulaşıcı hastalıkların %80’ini kirli sulardan bulaştığı artık günümüzde önde gelen sağlık kuruluşlarının yaptığı bir açıklamadır. Ayrıca, su depolarının temizlik ve yalıtımı doğru yapılmalıdır. Yapılmaması sonucu oluşabilecek çatlak ve sızıntılar korozyon yaparak binalara zarar verir. Bunun için su depolarında temizlik ve yalıtım yapan firmaların uzmanlığı, uzun yıllardır sadece bu işe iştigal eden firmalar olmasıdır. Sezonluk işçi çalıştırmak yerine kadrolu ve sigortalı ustalar çalıştırmaları önem taşımaktadır.
Su deposu temizliğinde çalışan kişilerin iş güvenliği konusunda eğitimli ve kişisel koruyucu donanımlara sahip olmaları önemlidir. Elektrik kaçakları, klor gazı zehirlenmeleri gibi durumlarla karşılaşmamak için depoların temizliğinde hiçbir zaman, deterjan ve çamaşır suyu (Sodyum Hipo Klorit) kullanılmamalıdır. Çünkü, su tankları gibi kapalı alanlarda kullanılan çamaşır suyu ve türevleri içeride çalışanlara zarar verir. İçeride çalışan kişi ya dezenfekteyi sağlayacak kadar kimyasal kullanmayacak, yada kullanırsa zarar görecektir.
Depo Temizliği Sonrasında Neler Yapıyoruz
Su deposu temizliği talimatı gereğince, TSE “Sodyum Hipoklorit’in kapalı mekanlarda kullanılmaması gerektiğini” açıklamıştır. Gen Laboratuvar, su depoları nasıl temizlenir sorusunu, kısaca; gıda tüzüğüne uygun, insan sağlığına zararı olmayan, hijyenik temizlik ve dezenfekte sağlayan, resmi belgeli ürünler kullanarak temizlenmelidir şeklinde cevaplamaktadır. Su deposu temizleme işinin bitiminde suyun pH değerini kontrol ediyoruz. Ve Klor parametreleri ölçülüp, teknik bir rapor hazırlayarak bina yöneticileri bilgilendirilmektedir.
Su deposu dezenfekte işlerinde kullanıldığımız, özellikle su deposu temizliği için üretilmiş olan, patentli ve Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı Biosidal Ruhsatlı olan bir üründür.
“Lütfen, Depo Temizliyorum Diyenlere Dikkat Edin!”
LÜTFEN “SU DEPOSU TEMİZLİK FİRMASI” SEÇERKEN DİKKAT EDİN!
Kış aylarında ana iş kolları olan baca temizliği ve haşere ilaçlama işleri ile ilgili çalışan kişi ve kuruluşlar, yaz ayları geldiğinde sezonluk işçiler işe almaktadır. Ve bütün kış yapmadıkları su deposu dezenfekte ve su deposu izolasyonu işlerine; Sodyum Hipo Klorit (Çamaşır suyunun türevi), deterjan ve hatta yalnız basınçlı suyla girişmektedirler. Ayrıca su deposuna klor atıyoruz diye bina yöneticilerini kandırmaktadır. Şunu öncelikle belirtmeliyiz ki su deposuna klor atılmaz. Klor, düzenli olarak bekleyen ve mikroplanan sulara atılır. (Örneğin havuzlar.)
Su deposu temizliği yönetmelikte de belirtildiği gibi; MASKİ zaten su depolarımıza ulaşmadan önce kendi arıtma tesislerinde suyu 0,2-0,5 mg/l oranında klorlamaktadır. Bu sular depomuz kadar geldiğinde uçan klorla birlikte su deposundaki klor miktarı insan sağlığına zararı olmayacak düzeye inmiş olur. Ayrıca gerekli iş güvenliği önlemlerini almayan bu tip sezonluk firmalar elektrik çarpmasına sebebiyet verir. Ve Klor Gazı zehirlenmeleri gibi kazalara sebebiyet vermektedir. Bina yönetimlerini kanun önünde suçlu zor duruma sokmaktadırlar. Açıkça belirtildiği üzere TSE Kurumu; piyasada sık kullanılan ve en ucuz temizlik ürünü olan Sodyum Hipoklorit’in (NaClO – çamaşır suyu) su depoları gibi kapalı alanlarda kullanılmaması gerektiğini bildirmiştir.
Su deposu temizliği nasıl yapılır?
1. Deponuzdaki su özel su pompaları ile içerinde hiç su kalmayacak şekilde boşaltıyoruz.
2. Deponuz tüm yüzeyleri 180 bar tazyikli su tabancası ile yıkıyoruz.
3. Daha sonra dezenfekte ilacı olan BERILON SANITE ile dezenfeksiyonu yapıyoruz.
4. Tekrar tazyikli su tabancası ile temiz bir şekilde yıkıyoruz.
5. Daha sonra deponuzun Ph oranı ölçülerek en geç iki saat içerinde tarafınıza temiz bir şekilde teslim ediyoruz.
6. Kullanılan dezenfekte ilacının sağlığa zararlı olmadığına dair analiz raporu tarafınıza veriyoruz.
7. Temizlik esnasında apartmanınızı susuz bırakmıyoruz.
8. Deponuza hijyenik kurallara uygun elbise, galoşlu, çizmeli ve boneli giriyoruz.
İnsan için en büyük temizlik kaynağı sudur. O nedenle suyun değerini bilerek harcamak gerekir.